Simptomi

Kako da prepoznam atopijski dermatitis?

U svakodnevnoj komunikaciji se atopijski dermatitis uglavnom naziva ekcem, što nije netačno jer atopijski dermatitis jeste vrsta - i to najčešća vrsta ekcema. Ipak, ekcem može podrazumevati i druga stanja kože (pogledajte više u odeljku o razlikovanju ekcema i atopijskog dermatitisa) pa je tačnije govoriti o atopijskom dermatitisu.
Prvi simptomi se obično pojavljuju između drugog i šestog meseca života.


Crvenilo, mehurići, perutanje...

Kod bebe ili deteta se na samom početku vide crvene, vlažne i mekane promene sa mehurićima, koje se kasnije transformišu u zadebljalu, grubu i crvenu kožu koja se ljušti u ljuspicama. Ove manifestacije zahvataju najčešće obraze, čelo, šake, a potom se javljaju i na drugim delovima tela, na rukama i nogama, a posebno na pregibima laktova i kolena.


Svrab i peckanje

Ovakve promene na koži praćene su svrabom, a češanjem dolazi do pucanja mehurića i stvaranja vlažnih ranica. Sasušivanje njihove površine dovodi i do stvaranja krasta. Češanje dalje narušava integritet kože, što uz već postojeću narušenu barijernu funkciju kože, otvara vrata i za ulazak mikroorganizama, nakon čega dolazi do sekundarnih infekcija kože, pa je veoma važno adekvatnom terapijom i negom smanjiti svrab na minimum.


Da li je crvenilo i suva koža uvek znak atopijskog dermatitisa?

Ne, razni tipovi upala kod male dece mogu dovesti do crvenila kože, kao na primer, seboroični dermatitis, pregrevanje, poremećaji znojnih i lojnih žlezda, iritacija od odeće itd. Suvoća može biti znak i da se bebina koža još uvek nije prilagodila spoljnoj okolini i nije razvila mehanizme hidratacije. Simptome mora da protumači doktor i odredi o čemu je reč.


Šta da radite kada primetite ove simptome?

Veoma je važno da odvedete dete kod dermatologa ili pedijatra čim primetite prve promene, jer se ranim tretiranjem smanjuje intenzitet simptoma, bolest drži pod kontrolom, a proređuje novo pogoršanje bolesti. Važno je da koža deteta bude stalno hidrirana i adekvatno kupana i negovana, a terapiju prepustite doktoru - nikada bez konsultacije sa doktorom nemojte davati detetu lekove.

Pratite Bioderma Stranice