Alergije na preparate za zaštitu od sunca

Atopična koža je po prirodi osetljivija i može burno da reaguje na zaštitne UV filtere u preparatima za sunčanje. Ipak, neophodno je da koristite proizvod za zaštitu od sunca, pa evo saveta kako da birate pravi preparat.

Prava alergijska reakcija na sastojke kreme za zaštitu od sunca, ali i bilo koje druge kreme ili lekova koji se nanose na kožu - fotoalergijski kontaktni dermatitis - nastaje delovanjem ultravioletnih zraka na neki od sastojaka u preparatu. Najčešći izazivači su sastojci lekova, ali to mogu biti i neki od hemijskih filtera u kremama za zaštitu od sunca. Ispoljavaju se peckanjem, svrabom, crvenilom koje se desi nakon nanošenja kreme, a simptomi mogu da potraju nekoliko sati - pa i nekoliko dana.

Ako imate atopijski dermatitis, doktori predlažu da birate posebno formulisane kreme za zaštitu od sunca, a evo i vodiča za taj izbor.

1. Preparat treba da sadrži mineralne filtere, koji se smatraju bezbednijim za atopičnu kožu. Mineralni filteri koje ćete naći u kremama su titanijum dioksid i cink oksid.

2. Preparat treba da nudi tzv. široki spektar zaštite, a to znači da štiti od UVA i od UVB zraka. Na ambalaži preparata će pisati oznaka vrednosti SPF (označava zaštitu od UVB zraka) i UVA zaštite.

3. Neka vaš zaštitni preparat ima vrednost SPF 30 ili više.

4. Poželjno je da u vašem preparatu nema alkohola.

5. Ako imate istoriju alergija na sastojke kozmetike, pažljivo pročitajte sastav, kako biste utvrdili da li u preparatu ima takvih sastojaka.

6. Testirajte svoj preparat pre nego što otputujete na odmor: nanesite malu količinu na unutrašnju stranu nadlaktice. Nemojte ispirati naredna 24 sata, da proverite da li će se pojaviti crvenilo, peckanje ili bol.

7. Fotoalergijski kontaktni dermatitis je redak, ali ako ste baš vi u toj grupi, obratite se svom doktoru da testira vašu kožu na sastojke koje treba da izbegavate u zaštitnim kremama.

8. Kreme koje imaju zaštitni faktor, a nisu namenski formulisane za zaštitu prilikom izlaganja suncu - na primer dnevne kreme ili losioni za negu sa zaštitnim faktorima - nisu dobar izbor za duži boravak na suncu, kada vam je neophodan pouzdan, testiran preparat otporan na vodu, sa visokim i veoma visokim faktorom (SPF 30 i više).