Alergolog savetuje

Jovankino iskustvo sa atopijskim dermatitisom i njeno uspešno pronalaženje rešenja je navelo da napravi video intervju sa prof. dr Marinom Atanasković-Marković.

Izdvojili smo neke delove koji su mali deo korisnog znanja koji ovaj intervju pruža.

Ako Vam ovo nije dovoljno i želeli bi lično da pitate stručnjaka o svom stanju kože, pozivamo Vas da se prijavite na našu februarsku Školu atopije - PRIJAVA.


Da li je atopijski dermatitis uvek nasledan?

Ne mora da bude nasledan. Naime, postoji tzv. alergijski i nealergijski atopijski dermatitis. Upravo nealergijski atopijski dermatitis je i onaj koji nije nasledan, a alergijski nasledan. Na primer, ako su oba roditelja atopičari, dete ima oko 80% šanse da dobije atopijski dermatitis.
Za više informacija o ovom pitanju savetujemo da pogledate u videu na ovoj stranici.

Koji su najčešći alergeni povezani sa atopijskim dermatitisom?

Postoje nutritivni alergeni, odn. oni koji se unose ishranom i to su vrlo česte namernice kao što su jaja, mleko, brašno, soja, riba itd. Nažalost, što se tiče ove vrste alergena bilo koja namernica može da bude uzrok pojave atopijskog dermatitisa.
Postoje inhalacioni alergeni koji se dele na one koji su u spoljnoj sredini i oni koji se nalaze u kućnom okruženju. U spoljnoj sredini alergeni su poleni, i oni sami po sebi ne mogu biti okidač atopijskog dermatitisa, ali mogu da pogoršaju stanje atopičara. Alergeni iz kućnog okruženja (prašina, grinje, dlaka kućnih ljubimaca i sl.) su oni koji imaju najveći uticaj na atopijski dermatitis.
Vrlo praktične savete kako kontrolisati kućno okruženje kada Vi ili neko od vaših bližnjih ima atopičnu kožu, da li smete da imate kućnog ljubimca, kako se izboriti sa kućnm grinjom, zašto alergije na polen nisu okidač i sl. saznajte slušajući intervju sa prof. dr Marinom Atanasković-Marković.

Šta je atopični marš?

Počinje sa atopijskim dermatitisom, nakon toga dolazi i do alergije na hranu, a posle može da dođe do alergijske astme i završava se sa tzv. oralno-alergijskim sindromom. Više o ovoj temi, poslušajte doktorku Marinu.

Da li je atopijski dermatitis psihosomatska bolest?

To je tačno. I uloga stresa igra značajnu ulogu u održavanju i borbi sa neprijatnim simptomima ovog stanja kože.

Da li je isto biti netolerantan i alergičan na hranu? Da li se izbacivanjem neke namernice koja je dokazani alergen može sprečiti atopijski dermatitis i dalji razvoj atopijskog marša?

Nije isto. Štaviše naprotiv, to su potpuno različite stvari. Na primer, alergeni mogu biti samo proteini. Alergije na gluten i pšenično brašno su najveće zablude jer npr. gluten je jedna vrsta ''lepka'' koji se nalazi u brašnu i on nije alergen pa ako je neko alergičan na pšenicu, nije alergičan na gluten.

Koji su simptomi alergije na hranu, kako je lečiti, kako utvrditi alergiju na hranu na pravilan način (praktični saveti za pravilno alergijsko testiranje), koliko su pouzdani alergološki testovi i koji sve postoje, a kako prepoznati netolerentnost na hranu, saznajte u video intervjuu koji je napravila Jovanka koja vodi blog Šmizletina.

Da li hormoni mogu da utiču na atopijski dermatitis? Da li se u trudnoći može učiniti nešto da bi se sprečila pojava atopijskog dermatitisa kod deteta? Uloga dojenja u prevenciji atopijskog dermatitisa

...i još mnogo korisnih pitanja i odgovara poslušajte u video intervjuu. Ako kao i Jovanka želite da postavite svoje pitanje i pitate doktorku za svoju specifičnu situaciju, prijavite se za našu sledeću radionicu Škole atopije.