Iskustva sa Škole atopije 3

Treću godinu za redom Bioderma laboratorija organizuje besplatne radionice Škole atopije. Polaznici radionica i ove jeseni podelili su sa nama svoja iskustva sa radionice i sa o tome kako se oni bore protiv atopijskog dermatitisa.

Sanja Marjanović: Dermatološki testirana, Atoderm linija, predstavlja najbolje resenje protiv svraba, crvenila i inflamacije.

Kao zdravstveni radnik, često sam bila u prilici da roditeljima preporucčm proizvode za negu, kao i preparate koji će na najbolji način eliminisati simptome atopijskog dermatitisa, budući da je to problem koji najčešće pogađa naše najmlađe. Danas,kao mama šestomesečne bebe i sama sam suočena sa ovom bolešću. Iako zabrinuta jednako kao i ostale mame i tate kada se prvi put susretnu sa prvim znacima atopije, nema mesta panici. Primenjujem ono sto sam i sama savetovala, naravno, u saradnji sa lekarima. Prvu liniju odbrane cine Atoderm preparati, zahvaljujuci kojima uspešno olakšavam nelagodne simptome dermatitisa malom Teodoru. Uljana kupka i emolijentni balzam su postali moji pouzdani saveznici i svakodnevni deo rutine. Dermatološki testirana, Atoderm linija, predstavlja najbolje resenje protiv svraba, crvenila i inflamacije. Ne samo da ce Teo odrastati uz Bioderma proizvode, vec svi u porodici ostaju verni ovom medicinskom brendu. Za kraj-Za miran san i vedar dan-Atoderm.

Vasilisa Hladni: Nedavno sam posetila predavanje koje je organizovala Bioderma i ako imate dete koje je atopičar, i Vi treba da odete!

Moje dete ima atopijski dermatitis. Nismo to odmah shvatili. Sada, iz ove pozicije, neverovatno mi je da smo danima mislili kako se ona češe zato što joj je vruće. Ali, svrab nije prestajao, pa smo otišli kod dermatologa po savet. Tada smo dobili dijagnozu i počeli da obraćamo pažnju na svaku sitnicu koja bi mogla da izazove pojačanje iritacije. Počeli smo da razgovaramo sa drugim roditeljima na tu temu i saznali da je taj problem prilično čest. A kada je nešto u toj meri rasprostranjeno, o tome kruže i brojne zablude. Nedavno sam posetila predavanje koje je organizovala Bioderma. I ako imate dete koje je atopičar, i Vi treba da odete!

Zašto? Zato što nećete slušati prazne priče. I poluistine. Zato što će vam reći šta da NE radite! Zato što ćete naučiti kako da razumete i pomognete svom detetu.

Ko? Alergolog, dermatolog i psiholog. Pre radionice nisam znala ko će govoriti. Izašla sam zbunjena. I oduševljena. Znanje i iskustvo tih ljudi na jednom mestu- neprocenjivo!

Savet! Razmislite dobro o tome koja biste pitanja na kraju diskusije postavili svim ovim ljudima. Šta je ono što vas muči, ili u vezi sa čim imate nedoumicu. Trudite se da budete što jasniji i konkretniji

Za kraj: Pored znanja i važnih smernica o tome šta da (ne)radite, dobićete i Biodermine poklon proizvode namenjene atopičarima. Mi smo isprobali i oduševljeni smo. Sos sprej je jedan od najdelotvornijih proizvoda koji smo koristili!

Hvala od srca!

Jelena Milojković: Kao mama dečaka koji ima dijagnozu atopijskog dermatitisa, mogu slobodno da kažem da sam prezadovoljna i idejom i realizacijom ove škole.

Za početak želim da Vam se zahvalim za odlično predavanje o atopiji. Svi predavači su zaista opravdali svoje prisustvo, a informacije koje su podelili su, bar u mom slučaju, i više nego korisne. Kao mama dečaka koji ima dijagnozu atopijskog dermatitisa, mogu slobodno da kažem da sam prezadovoljna i idejom i realizacijom ove škole. A posebna pohvala za materijale i vodiče koje ste podelili nakon predavanja. Zaista su lepo osmišljeni i korisni.

Sonja Lazić: Najbolje od svega je što smo bili u mogućnosti da postavljamo pitanja doktorima

Naš problem sa AD traje od prve godine, a alergije od četvrte. Mnogo sam čitala i istraživala pokušavajući da pomognem. Smatram da sam došla sa velikim predznanjem ali Škola atopije mi je baš puno pomogla i rešila mnoge dileme. Najbolje od svega je što smo bili u mogućnosti da postavljamo pitanja doktorima (dermatolog, alergolog i psiholog) i pitamo ih sve ono za šta nemamo dovoljno vremena prilikom pregleda... Mnoga pitanja koja sam spremila za kraj, nisam ni pitala jer sam odgovore dobila tokom predavanja. Shvatila sam bitnost emolijanasa i nege kože i u momentima kada miruje, mazanje barem dva puta dnevno, bitnost preventive.. Posle ovog predavanja probaću svakodnevno da koristim uljane kupke i emolijanse a prilikom svraba probaćemo i sprej i nadamo se mirnom snu bez svraba i buđenja.

Milena Pejak: Svako vece se mažemo Biodermom, a SOS sprej je spas kada krene noćni svrab.

Moj sin je sa tri meseca dobio atopijski dermatitis, na temenu glave. Mislili smo da je to temenjača dok se sve to nije upalilo, počelo da gnoji i krvari. Hitno smo dobili kortikosteroide i antibiotsku mast. Moram da napomenem da naš pedijatar ništa nije primećivao niti me je uputio šta je to pošto ja sa tim nisam imala iskustva. Posle toga još jednom se takva upala desila. Edukovala sam se oko nege i nabavila vaše proizvode i spasla se. Od tada on više nije imao takve upale, samo blaže forme a sada ima 3 godine. Svako vece se mažemo Biodermom, a SOS sprej je spas kada krene noćni svrab. Hvala Vam sto postojite!

Jelena Vajagić: Na predavanju sam saznala nešto više i o nezi kože, kupanju i savetima protiv češanja

Toliko sam bila oduševljena održanim predavanjem, kako ste pokrili sve moguće aspekte borbe sa atopijskim dermatitisom. Prvi utisak je dobar osećaj da nisi sam, kad shvatite koliko je velika posećenost bila, a i pažnja svih prisutnih usmerena ka predavačima.

Sve ono što smo čuli na predavanju smo negde već načuli, nešto iskreno i nismo, a vi ste nam bolje pojasnili i predstavili, jer se uglavnom samostalno informišemo iz nemoći i sve savete što dobijamo svakodnevno nas čini samo konfuznijim kako pristupiti i šta koristiti od terapije.

Majka sam dečaka, kojem je ustanovljem atopijski dermatitis sa 3 meseca. Trenutno ima 7 meseci i uspevamo da ga držimo pod kontrolom. Pedijatar je ustanovio da se retko dešava da isključivo dojena beba dobije dermatitis, ali eto u našem slučaju je tako. Dojen 6 meseci, nije odrastao u sterilnim uslovima, genetska predispozicija mi nije poznata i eto ipak se borimo sa tim već mesecima. Testiranje na alergene se planira uskoro, pri sledećoj poseti pedijatra u slučaju da se stanje zadrži kakvo je trenutno.

Bezbroj kozmetičkih preparata smo probali, ali smo se trenutno zadržali na Bioderminoj Atoderm liniji, koja nam se pokazala kao dobitna kombinacija za svakodnevnu negu. Kortikosteriod samo u alarmantnim situacijama, po preporuci pedijatra i dermatologa. Na predavanju sam saznala nešto više i o nezi kože, kupanju i savetima protiv češanja, što mi je stvarno bilo korisno i već primenjujem svakodnevno. Na slikama možete videti akutno stanje pre oko mesec dana i sada, stanje pod kontrolom.