Iskustva sa prve Škole atopije

UTISCI SA PRVIH RADIONICA ŠKOLE ATOPIJE

Naše prve radionice ŠKOLE ATOPIJE, održane na Klinici za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije imale su oko 300 polaznika koji su želeli da čuju pouzdane informacije o atopijskom dermatitisu i to od nekoliko doktora: dermatologa, pedijatra alergologa i psihologa. Interesovanje za radionice se ne smanjuje, a najviše zainteresovanih je među roditeljima dece sa atopijskim dermatitisom i ekcemom. Dok pripremamo seriju narednih radionica, pročitajte utiske posetilaca radionica održanih tokom jeseni i zime 2017. godine, ali i njihova iskustva u borbi sa atopijom.

NAĐA HIGL:

Ja sam mnogo naučila tokom ove radionice. Na kraju izlaganja prisutni su mogli da postavljaju pitanja i da dobiju kvalitetan odgovor. Pozivam vas da se, ukoliko imate dijagnozu, prijavite za sledeću Školu atopije. Pridružite nam se da zajedno probudimo svest o ovom oboljenju.

Naša plivačica sa zlatnom medaljom sa Svetskog prvenstva, ali i osoba koja se u vlastitoj porodici bori sa atopijskim dermatitisom, bila je naš specijalni gost na prvoj radionici, a na svom blogu prenela je utiske:
- Najpre nam se obratila doc. dr Marina Atanasković-Marković. Nije mi bilo teško da pratim ono što priča, jer sam sve simptome prepoznala. Oba moja deteta, ali i ja, imamo atopijski dermatitis. Ona nas je uputila šta bi osobe koje imaju atopijski dermatitis morale da izbegavaju... a akcenat je stavljen na ''prick'' i ''patch'' testove koji se rade kako bi se otkrilo da li smo i na šta alergični.
Doc. dr Svetlana Popadić nam je objasnila šta sve možemo preventivno da uradimo, ali i onda kada je stanje već poprimilo ozbiljnije razmere. Kao prevencija se koriste uljane kupke i kreme koje su baš za atopičnu kožu.
Ono što ću vas u ovom slučaju zamoliti jeste da ništa ne radite na svoju ruku kada su kortikosteroidi u pitanju, već da ih koristite uvek u dogovoru sa dermatologom.
Psiholog Vukašin Čobeljić nam je ukazao na to kako bi trebalo da se ponašamo kada shvatimo da naše dete boluje od atopijskog dermatitisa. Objasnio je na koji način pristupiti detetu i pokušati da mu olakšate ovaj dosadni i uporni proces. Meni je bilo značajno ovo predavanje, jer sam uverena da sve dolazi iz glave. Ako ne umemo kao roditelji da umirimo decu, stanje će se samo pogoršavati.
Dragi moji, ja sam mnogo naučila tokom ove radionice. Na kraju izlaganja svakog od nas, prisutni su mogli da postavljaju pitanja i da na svako pitanje dobiju kvalitetan odgovor. ŠKOLA ATOPIJE je organizovana od strane laboratorije BIODERMA čiji su proizvodi meni, a i mojoj deci olakšali svaki prelazni period.
Ovim putem vas pozivam da se, ukoliko imate dijagnozu, prijavite za sledeću radionicu ŠKOLE ATOPIJE na Klinici za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije. Pridružite nam se i hajde da zajedno probudimo svest o ovom oboljenju.
(Kompletne utiske sa radionice i Nađino iskustvo sa ekcemom kod vlastite dece pročitajte na njenom blogu) http://www.nadjahigl.com/atopijski-dermatitis-skola-atopije-radionica/

Jovanka Petrović, blog Šmizletina

Smatrala sam da znam sve o atopiji, dok nisam došla i saslušala predavanje. Moje lično iskustvo se vezuje samo za dermatologa, tako da mi je mnogo značilo da čujem mišljenje alergologa, a posebno psihologa. Iako sam u školu došla prvenstveno zbog sebe lično, shvatila sam da moram više da se pozabavim stanjem i negom kože starije ćerkice, jer sam tek tada postala svesna koliko je ljudi došlo na predavanje zbog svoje dece i koliko je zapravo atopija zastupljena među njima.
Više puta sam ponovila na svojoj Facebook i Instagram strani da bi bilo lepo da se ovakve radionice organizuju češće, a iz poruka koje sam dobijala na Instagramu, vidim da je preko potrebno organizovati ih i po drugim gradovima.
Detaljnije Jovankino iskustvo sa Atoderm proizvodima i atopijskim dermatitisom možete pogledati ovde.

Alergija i ja (Internet portal):

Na stranici portala Alergija i ja pročitajte detaljan izveštaj sa druge radionice ŠKOLA ATOPIJE, a mi prenosimo samo detalje.
- Doktorka Marina Atanasković–Marković, pedijatar alergolog sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, koja je od opštih informacija vezanih za atopiju govorila i o pojedinostima koje su se odnosile na najnovija alergološka istraživanja i time stekla poverenje kod prisutnih slušalaca. Doktorka je istakla da su alergeni proteini biljnog i životinjskog porekla, a izuzetak iz te grupe čine lekovi. Polen ne spada u uzročnike atopijskog dermatitisa, jer se tek nakon tri–četiri godine izlaganja može govoriti o polenu kao alergenu. Doktorka Atanasković–Marković napomenula je da nema zvaničnih studija koje povezuju poboljšanje atopijskog dermatitisa sa upotrebom vitamina D, ali da iskustva idu u prilog toj teoriji.


Edukaciju je nastavila doc. dr Mirjana Gajić–Veljić, koja se takođe osvrnula na poražavajuće statističke podatke kada je atopijski dermatitis u pitanju: 20–35% dece ima atopijski dermatitis. Doktorka Gajić–Veljić opovrgla je savete mnogih da kupanje treba prorediti. Iskustvo je pokazalo da voda odstranjuje alergene sa kože i da je kupanje, po određenim uputstvima, čak poželjno. Naime, voda pomaže kod vlaženja same kože. Izuzetak čine duga kupanja koja mogu isušiti kožu. Doktorka je dala i savet za korišćenje kortikosteroida: kremu naneti na deo prsta (od vrha do prvog pregiba) i ta količina kreme dovoljna je za površinu dve šake na telu.
Treći predavač u ŠKOLI ATOPIJE pokrio je oblast koja je veoma zanemarena u lečenju atopijskog dermatitisa i alergija uopšte. Psiholog sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, Vukašin Čobeljić, skrenuo je pažnju na psihološke izazove kod dece sa atopijskim dermatitisom, kao i na poziciju roditelja. Čobeljić je naglasio neprijatnost, bol i svrab koji dete proživljava u borbi sa ovom manifestacijom atopije i istakao osećaj različitosti i neprilagođenosti u odnosu na drugu decu.

Jovana Smiljanski:

''Žao mi je što ovakva radionica nije postojala ranije kada sam bila početnik u borbi sa atopijom, ali verujem da će mnogima koji imaju isti problem pomoći da nauče kako da drže atopijski dermatitis pod kontrolom."

Hvala Vam na odličnoj ideji, još boljoj realizaciji i što ste pionir ovakvog projekta kod nas. Odličan sveobuhvatan pristup problemu atopije iz 3 različita, a podjednako važna ugla. Žao mi je što ovakva radionica nije postojala ranije kada sam bila početnik u borbi sa atopijom, već sam i pored doktora sama morala da tražim odgovore na pitanja koja su me mučila, ali verujem da će mnogima koji imaju isti problem pomoći da nauče više o ovom stanju, da nauče kako da ga drže pod kontrolom i da nauče da žive sa njim. Veliki pozdrav od mame osmomesečnog atopičara :)

Irena Šušnjar Gojić: KOŽA MOJE MAŠE JE BOLJE UZ ATODERM PROIZVODE!

Prisustvovala sam vašoj radionici i čula lepe savete i mišljenja stručnjaka iz ove oblasti pa ih primenjujem kod bebe koja je stara svega 10 meseci.
Moja Maša se prehladila u septembru kada je imala svega osam meseci, procureo joj je nosić i nakon par dana je na obraščićima krenulo blago crvenilo koje je danima postajalo sve intenzivnije da bi joj, na kraju, zahvatilo i usne. Išli smo dva puta kod njenog lekara, ali nam je savetovana samo preventiva određenim emolijentnim kremama. Nije bilo boljitka, sve je postajalo gore. U najgoroj fazi su počele da joj se otvaraju ranice i da se prave krastice. Za divno čudo, nju to nije specijalno iritiralo i nije se mnogo češkala. Otišli smo kod drugog lekara i on nam je propisao Bioderma Atoderm Intensive Baume i Elidel kremicu. Kada smo krenuli sa mazanjem ove Biodermine kreme, nakon par dana smo počeli da primećujemo boljitak! Crvenilo i ranice su polako počeli da se povlače, iz dana u dan. U negu smo uključili i Bioderma Atoderm ulje za kupanje i zaista, sve joj se povuklo. Prezadovoljni smo Bioderma proizvodima, već tri meseca ih koristimo, a nastavićemo i u budućnosti jer Maši odgovaraju! :-)

Ana Ilić: PREPORUČUJEM RADIONICU SVAKOME KO IMA OVAJ PROBLEM

Mislim da radite pravu stvar, jer nam je sada zaista potrebno dosta saveta, kako o nezi tako i o ishrani. Školica je bila fina: za mene jedno podsećanje šta sve znam, jer imam atopijski dermatitis od svoje treće godine. Bilo je tu dosta muka, pogotovo u osnovnoj školi. Posle puberteta se zaista dosta smirilo, ali posebna nega i ishrana je uvek prisutna. Tokom radionice je dosta toga objašnjeno, pre svega sam proces borbe sa atopijskim dermatitisom i "začarani krug". Preporučujem radionicu svakome ko ima ovaj problem, bez obzira na to da li su u pitanju mame sa bebama, mlađe ili starije osobe. Svako od nas treba da vas poseti, makar samo da se podsetio, kao ja, ali i da mu ostane pozitivan utisak i lepe misli kada vidi da neko želi da mu pomogne. Alergolog (doc. dr Marina Atanasković-Marković) je divna žena i da su svi doktori kao ona, mislim da bi nama bilo lakše jer nekada i reči leče.
Novost za mene je bio Bioderma SOS Sprej. Odmah sam ga kupila, ali moram da mu dam još jednu šansu. Mislim da mi je krema za telo bolja, nanosim je zaista često i koristim kao kremu za ruke čim osetim svrab ili zatezanje kože, brzo namažem ruke. Kupila sam veliko pakovanje, pa uvek imam i u torbi u nekoj manjoj kutijici.

Milina Petrović: BIODERMA - DA I MOJA KOŽA BUDE "NORMALNA"!

Moje prvo ozbiljno suočavanje sa atopijskim dermatitisom desilo se pre nepunih 10 godina, ulaskom u treću deceniju života, kada sam se nakon ozbiljne sportske povrede osula po celom telu. Moj problem je konačno rešio dermatolog lekovima i preparatima za negu atopične kože. Promene na koži su se brzo povukle, ali nisam shvatila da sam atopičar koji treba da posveti posebnu pažnju nezi kože: nisam imala dnevnu negu jer mi na telu ništa od kozmetike nije odgovaralo.
Roditelji i razni lekari su me uveravali da je moja koža, jednostavno, osetljiva, jer se bavim vodenim sportom, pa je stalno izložena hloru, pa sam to i verovala, pomirena sa činjenicom da će moja koža zauvek biti problematična.
Nekoliko godina kasnije rodila sam devojčicu. Sa četiri meseca dobila je prvi pelenski osip. Pedijatar je tražio da prestanem da koristim vlažne maramice, koje nikada nisam ni upotrebljavala, da je ređe kupam i koristim kremu na bazi cink oksida.
Duže od dva meseca se beba mučila sa crvenilom i osipom koji je u jednom trenutku prerastao u otvorene rane. Stanje se malo poboljšalo kada smo sa jednokratnih prešli na pamučne i bambus pelene, a još više kada smo prešli na nošu.
Međutim, osip se i dalje javljao po stomaku i leđima, čim se oznoji.
Sa 16 meseci nakon stresne situacije u porodici, osula se po celom telu pa sam je hitno odvela dežurnom pedijatru u Tiršovoj koji je dao terapiju, ali se stanje kože samo delimično umirilo. Počeli smo da tragamo za mišljenjem raznih lekara, menjamo pedijatre, deterdžente, hranu... a početno crvenilo oko ručnih zgobova i iza kolena lagano se širilo i zadebljavalo, pa se perutalo i ljuštilo. Konačno sam je odvela kod dermatologa koji je meni pomogao: dobila je terapiju topikalnim kortikosteroidima i preporuku za Bioderma Atoderm ulje za tuširanje jednom dnevno i Bioderma Atoderm krem dva puta dnevno. Nakon nepuna dva dana koža mog deteta je postala potpuno normalna. Nastavili smo sa Bioderma negom i sada nemamo nikakvih problema. Nema osipa ako se oznoji ili upiški, niti ako prespava u peleni. Ako je dugo na vetru i hladnoći, obrazi su negovani, ne postaju hrapavi. Njena koža je čista, nežna, blistava. Odlučila sam da i ja počnem da koristim za svakodnevnu negu kože iste Bioderma proizvode. Nakon nepunih 10 dana korišćenja, moja koža je delovala preporođeno. Više nije bila suva i zategnuta, prestao je da se javlja povremeni svrab i crvenilo. Pronašla sam kremu sa kojom i moja koža može da dobije epitet "normalna" i pored konstantnog izlaganja bazenskoj vodi.
Odlučila sam i da se dodatno edukujem kako bih u potpunosti shvatila problem sa kojim se suočavam. Tako sam došla u ŠKOLU ATOPIJE koju organizuje Bioderma tim, gde sam saznala mnogo korisnih informacija, saveta i smernica za držanje atopijskog dermatitisa pod kontrolom.
Hvala vam od jedne veoma zadovoljne mame!

Senka Kovačević: SVAKA POMOĆ MI JE DRAGOCENA

Hvala Vam na pozivu i na mogućnosti da slušam predavanje.
S obzirom da imamo bebu od sedam meseci kojoj je dijagnostifikovan atopijski dermatitis i alergije na hranu, a da pre toga nisam uopšte bila upućena u to, svaka vrsta informacije mi je dragocena, pa tako i ovo predavanje.

Milica Boronka: BIODERMA PROIZVODI MI PUNO POMAŽU

Puno vam hvala na svim informacijama i poklonima koje sam dobila na radionici. Proizvodi su fenomenalni i pomažu mi dosta kod dermatitisa. Gel za čišćenje lica koristim već više godina i jako sam zadovoljna, sada planiram da kupim Atoderm SOS Sprej za brzo i efikasno ublažavanje tegoba.

Dragana Bajkanović: ŠKOLA, EDUKACIJA I ATODERM SU PRAVI PUT

Naša Ana je jedna u milion. Rođena je sa retkim oboljenjem kože, kongenitalnom ihtiozom, toliko retkim da niko nije mogao ništa da predvidi kako ćemo živeti sa tim. Posledica moje i muževljeve genetike je Anina ekstremno suva koža. Prvih meseci smo je mazali i po 8-9 puta na dan i svakako kupali uljanim kupkama... Danas je mažemo ujutru i uveče. Ana živi kao svako drugo dete, a što je još važnije, tako se i oseća.
Delovi kože koji su izloženi spoljašnjim uticajima, lice i ruke često su suvi i pucaju... Taj problem je čest i kod ljudi koji imaju normalnu kožu, ali je kod Ane to baš primetno i deca iz okruženja to primećuju. Neretko čujem kako kad ih Ana dodirne kažu: "Joj bodeš me", ili: "Nemoj da me grebeš". Kao majku zanima me sve što postoji za suvu kožu i ne odustajem od traganja za preparatom koji bi bar umanjio problem toliko suve kože njenih ručica!
Posle Biodermine škole o atopiji počela sam da joj mažem ruke sa Atoderm Intensive Balzamom. Rezultati su fenomenalni. Muž i ja već danima samo o tome pričamo, koža joj je ujednačena i glatka kao nikada do sada.
Savet koji sam sledila je da je negujem, volim i da verujem. Tako srećno živimo već tri godine, a vaš proizvod, škola i edukacija su uverenje da smo na pravom putu.
Mažemo se i volimo, a od skoro i nežno mazimo. Više ne bodemo i ne grebemo. Hvala za nežne dodire; hvala što brinete i postojite! Zadovoljstvo nam je što ste zainteresovani za naše mišljenje i iskustvo.

Tamara Tmušić: Uzela sam stvar u svoje ruke i stavila ekcem pod kontrolu. Atoderm mi je pomogao u tome.

Moja borba sa ekcemom počela je od moje 10. godine, kada su me roditelji vodili kod raznih doktora koji su prepisivali razne kreme protiv ekcema i svraba. Godine su prolazile, a problem je stajao. Sad imam 24 i još uvek se borim sa tim, ali moram priznati i više nego uspešno. U toku noći sam imala svrab pre svega po butinama, i rukama, ali i na ostalim delovima tela. Noćima nisam mogla da spavam, ustajala sam sa crvenim pečatima, suvom kožom i tako u krug. Jednoga dana odlučila sam da problem preuzmem u svoje ruke. Po preporuci dermatologa otišla sam i kupila Biodermine proizvode. Potom sam otišla na radionicu za atopijski dermatitis gde sam dobila informacije koje do sad nisam znala, a to su prvenstveno nega kože, dužina tuširanja, kako pomoći sebi unosom određenih namirnica, šta treba izbegavati, kako se testirati, pravilna upotreba lekova... Koliko sam mogla da primetim na radionici bile su prisutne mahom zabrinute mame koje žele da pomognu svojoj deci u rešavanju atopijskog dermatitisa. Posle radionice moja rutina je: tuširanje Bioderma Atoderm uljem za tuširanje, dužina tuširanja 5 minuta, pred kraj tuširanja nanosim pomenuto ulje, utapkam ostatak vode sa tela peškirom i u prva 3 minuta namažem Atoderm balzam za telo koje mi pomaže da mi koža bude hidrirana, da održava vlagu tokom celog dana i noći. Već posle prvog tuširanja i nanošenja sam videla razliku. Što se tiče radionice, svima bih preporučila da odu, da se informišu, jer sam zaista oduševljena predavanjem lekara na radionici, ali i Biodermom.

Julija Petković: Probala sam Atoderm Balzam, planiram da ga kupim ponovo

Zovem se Julija Petković i imam 22 godine. Prošle su 3 godine od kako sam primetila da imam suvu kožu i ekceme, a punih godinu dana kako je dermatolog utvrdio da imam atopijski dermatitis. Na preporuku svog dermatologa koristila sam razne preparate za suvu kožu. Pre mesec dana na preporuku farmaceuta probala sam Bioderm Atoderm Ulje za tuširanje, a planiram da kupim Atoderm Intensive Baume. Hvala Bioderma timu što sam imala priliku da probam balzam i ne pogrešim prilikom izbora preparata pre kupovine.
Uverila sam se u kvalitet brenda i toplo bih preporučila svakome ko ima problem sa suvom kožom i atopijskim dermatitisom.

Marija Ćorluka-Mijović: Hvala na Školi atopije, ali i preparatima za atopiju i rozaceu

Prvenstveno bih Vam se zahvalila na ulozenom vremenu i trudu za Školu atopije koja je bila organizovana pre svega profesionalno i interesantno sa konkretnim primerima, savetima i iskustvima.
Kao neko ko se “druži” sa atopijskim dermatitisom svog sina koji sada ima 10 godina, svako novo iskustvo i savet mi je dobro došao i koristi mi. Naš slučaj nije alarmantan i akutan, ali svakako nas u svako proleće i jesen podseti da je još uvek tu. Uglavnom se javlja sa crvenilom i svrabom koje uspevamo da držimo pod kontrolom.

Izuzetno smo zadovoljni Bioderma Atoderm uljem za tuširanje i Atoderm Intensive balzamom, koje smo dobili na poklon na vašoj radionici. Već posle nekoliko dana sam primetila drugačiju strukturu kože celog tela, a pogotovo na pregibima na kojima imamo problem. Svrab je odjednom nekako nestao. Već smo nabavili novo veliko pakovanje i srećni smo sto smo pronašli preparat koji nam u svemu odgovara. Sa zadovoljstvom ga koristimo svako veče i dogovor je da više ne eksperimentišemo sa šarenim bočicama sa likovima raznih junaka :).

Ovom prilikom htela sam i da podelim iskustva koja imam sa rozaceom, a sa kojom se borim poslednjih par godina. Posle vaše radionice proučavala sam i ostale vaše proizvode i rešila pre zimovanja da nabavim vaš proizvod za ovu boljku, Photoderm AR SPF 50+. Koristila sam razne proizvode, ali ni od jednog nisam imala ovakav efekat jer, pored toga sto me štiti od sunca, koža se i smirila i kao da je rozacea počela da se povlači. Nastaviću sa upotrebom i dalje, a vi ukoliko imate novih proizvoda molim vas obaveštavajte. Sa velikim zadovoljstvom, srdačan pozdrav.

Biljana Voza: Ekcem se ponovo javlja, a Bioderma balzam mi jedini prija i pomaže

Moje ime je Biljana. Imam 42 godine, a sa ekcemom i atopijskom konstitucijom se borim od najranijeg detinjstva. Sada mi se ekcem, najčešće, javlja na šakama, a povremeno i na stopalima (u toku leta). Dok sam bila dete, lečili su me kortikosteroidnim kremama. Kasnije sam ja tražila razne alternativne pristupe, metode i kreme, sa više ili manje uspeha.
Bila sam mirna neko vreme, stanje je bilo pod kontrolom, ali naravno, uvek uz neophodnu negu. Međutim, u poslednjih nekoliko meseci, ekcem se baš razbuktao, a uz to se pojavila i neka čudna alergija, nalik koprivnjači, po celom telu. Alergija je aktivna 2 – 3 dana, praćena jakim svrabom povuče se sa jednog mesta i pojavi na drugom i tako u krug.
Tako sam otkrila Bioderma Atoderm balzam i ulje. Znala sam i ranije za Bioderma kozmetiku, ali mi nije uvek bila pristupačna zbog cene. Ali sa ovim najnovijim kožnim promenama, jedino mi je ovaj balzam pomogao. Bilo koja druga krema izazvala bi svrab i peckanje, u toj meri da odmah moram da je sperem sa kože. Balzam mi prija, lepo mi nahrani kožu, a ne zamasti je. Ulje je blago i ne isušuje kožu, pa je pogodno za svakodnevnu negu suve kože, kakva moja i jeste. U danima sa alergijom, prijalo mi je na koži, jer nije izazivalo nikakve dodatne iritacije, niti senzacije. Takođe mi nije smetalo ni za ekcem po šakama, što nije bio slučaj sa ostalim sapunima i kupkama. Na žalost, morala sam da vratim i kortikosteroide, bilo je neophodno, ali čak i uz njih je potrebno dodatno negovati kožu.
Na radionici „Škola atopije“, gostujući predavači, dermatolozi, pričali su o tome kako kortikosteroidne kreme nisu toliko štetne uz pravilnu i kontrolisanu upotrebu. To me je malo umirilo, pogotovu sada, kada sam prinuđena da ih ponovo koristim.
Akcenat, naravno, stavljam na dobru i redovnu negu. Moje iskustvo sa Bioderma kozmetikom je izuzetno pozitivno i nastaviću da koristim ove proizvode.

Ana Tomić: ATODERM JE SPAS ZA MOG VATERPOLISTU

Moj sin ima 10 godina i ima od rođenja atopičnu kožu. Prvo je imao samo po licu, a kasnije se širilo po čitavom telu. Pedijatar je savetovao da ga mažem jekodermom ili Pavlovićevom kremom. Međutim to nije davalo rezultate već se proširilo na celo telo. Počela sam da obilazim razne doktore i svako je imao drugačiju terapiju. Ono što mi je pomoglo da saznam na seminaru ja da ta koža mora da se stalno neguje. Pošto moj sin trenira vaterpolo i svakodnevno je u bazenu on mora i da se svakodnevno tušira i maže svoje telo i lice. Ono što mi se najviše dopada je da mu Atoderm uljana kupka prija i da mu je koža nežna posle kupanja, pa čak ne mora da se maže, pošto to voli kao i ostali dečaci. Važno mi je i da ga koža ne svrbi. Nastaviću da mu negujem kožu Atoderm proizvodima jer mu prijaju, a on je srećniji. Jedino - kad bismo uspeli da smirimo crvenilo na njegovim obrazima bilo bi super. Deca ga stalno zadirkuju da mu mama lupa šamare i da su mu zato crveni obrazi.

Anđelka Đorđev: MOJA DEVOJČICA UZ ATODERM USPEVA DA PRESPAVA NOĆ, A DA SE NE PROBUDI U SUZAMA

Poštovani BIODERMA time, želim da se zahvalim na pozivu da prisustvujem vašoj 4-toj radionici Škole atopije, koja je održana 24. februara na Kliničkom centru Srbije. Iako sam mnogo istraživala problematiku atopije, informacije koje sam dobila na ovom predavanju su mi bile od velikog značaja. Bolje reći, rešila sam neke zablude i postavila jasan put kojim nameravam da se krećem.
Moram da napomenem da se sa problemom atopijskog dermatitisa borimo 3,5 godine. Prvo je moj dečak imao problematičnu kožu, ali sam uz “svakodnevnu posvećenost, specifičnu negu kože i sticanje dobrih navika uspela da njegovu kožu “izlečim” i sada je uz adekvatnu negu i proizvode održavamo u zdravom stanju. Tako da sam mnogo pre ove fenomenalne radionice bila u prilici da probam Bioderma proizvode.
Sa žaljenjem, moram da konstatujem da moja devojcica koja uskoro puni 2 godine, nije imala tu sreću, ali njen slučaj i jeste mnogo komplikovaniji. Problemi sa kožom su se prvi put manifestovali kada je imala 20-tak dana, u vidu crvenila, osipa i grube kože na obrazima. Na dermatovenerologiji KCS su uz pomoć raznih lekova i krema uspeli da saniraju problem, tako da sada ima lepo, malo i nasmejano lice. Ali su se problemi sa kožom ponovo javili od 6-tog meseca i traju do danas. Konstatovan joj je genski poremećaj, retka genetska bolest glikogenoza.
Za samu bolest je karakteristično da je imunitet oslabljen i da je naročito osetljiva i neotporna na viruse i bakterije, koji dolaze spolja, ali i iz hrane, stoga ne čudi što se konstantno bori sa svrabom i što su joj ručice i nogice konstantno u ranama, koje napravi češanjem.
Kako joj je zbog prirode bolesti ograničen izbor hrane – bazira se na ugljenim hidratima i proteinima, uz strogu zabranu unosa bilo kog oblika šećera - laktoze, mleka i mlečnih proizvoda, voća i pojedinog povrća, postoji jako slab unos vitamina koji bi njenom organizmu pomogli da ojača i izbori se sa posledicama atopijskog dermatitisa. Postoji verovatnoća da joj kombinacija hrane koju sme da unese, pre svega kombinacija proteinskih obroka, pravi dodatne komplikacije, u vidu alergija – iznutra.
Moram da napomenem da postoji jako mali, ograničen, broj i vrsta lekova i suplemenata koji su joj dozvoljeni. Stoga shvatate koliko je problem pomoći nekom sa ovakvom bolešću i ovakvim oblikom atopije i gledati malu izgrebanu devojčicu kako danonoćno ponavlja “svrbi”. Ne treba da napominjem da sam probala sve dozvoljene kreme i preparate za koje sam pomislila da mogu biti od koristi i ublaže njene tegobe.
A sada dolazimo do ključnog – Saveznika u borbi za njenu sreću našla sam u Bioderma Atoderm kolekciji – koju koristimo celu (ulje, kupku, emolijentnu kremu, SOS sprej)…
Problemi nisu nestali, ima i dalje problematičnu kožu, ali su znatno manje izraženi uz redovno korišćenje ovih proizvoda. Svesna sam da zbog prirode njene osnovne bolesti ne mogu da očekujem da problem sa kožom nestane kao čarobnim štapićem i trajno, ali sam zadovoljna što uspeva da prespava noć, a da se ne probudi u suzama.
Nisam vam pisala da bi ovaj tekst bio objavljen ili radi bilo kakvog publiciteta, već da izrazim svoju iskrenu sreću, što postoje ljudi kao što je BIODERMA tim, koji traže rešenja za problem atopije i rade na vraćanju osmeha na lica naše dece.
U svoje lično, i u ime moje porodice - HVALA.

Andrijana Zdravković: Pravilna higijena i nega ubrzo daju rezultate

Poštovani, ekcem imam od prvog meseca svog života. Sada imam 22 godine, on je i dalje tu. Kako sam probala skoro sve proizvode namenjene ekcemu, na našem pa i na stranim tržištu, i dalje nisam naišla na nešto što zaista odgovara mojoj koži. Većina proizvoda koje sam koristila, zapravo mi je još više isušivala kožu koja je i inače previše suva. Ekcem prvenstveno imam po rukama (na šakama i prstima). Koža je suva do te mere da mi prsti ispucaju, da neke prste uopšte ne mogu da pomeram, a često i celu šaku. U tim situacijama uglavnom namažem debeli sloj vazelina i zavijem ruku, kako je ne bih zakačila negde, jer onda puca još više. Do sada, nisam imala prilike da probam nešto od Bioderminih proizvoda. Što se gela za tuširanje tiče, mojoj koži su kupke i sapuni pravi pakao i do sada nisam naišla na neku koja mi odgovara koliko ova Atoderm uljna kupka koju smo dobili na predavanju. Stvarno sam prezadovoljna.
A što se Atoderm Intensive balzama, ne mogu da objasnim moje zadovoljstvo. Sreća pa sam slikala ruku pre nego što sam prvi put namazala kremu, ekcema i dalje ima, ali mnogo manje nego pre mazanja ove kreme. Nastaviću sa korišćenjem i nadam se najboljem rezultatu do sada.

Marina Milinov: 15 godina potrage za pravom negom

Imam 25 godina i pre 15 godina sam se susrela prvi put sa atopijskim dermatitisom. Suve promene prvo su bile locirane na kažiprstu i sa godinama se širile i zahvatile više od pola dlana leve ruke. Inače sam levoruka i ove promene mi otežavaju svakodnevne aktivnosti jer većina njih uključuje korišćenje leve ruke.
Usledile su mnogobrojne i uzastopne posete dermatolozima, dok se nije ustanovila stalna lokalna terapija kortikosteroidima. Sama terapija kortikosteroidima nosi neželjena dejstva poput istanjivanja kože, a moja koža na dlanovima je ionako postajala oštećenija, suvlja, i ja sam je češanjem istanjivala dodatno. Sve to je izgledalo kao začarani krug, a opet terapija mi je bila neophodna u periodima pogoršanja koja su se javljala nekako bez određenog reda - leti, zimi, u proleće, u jesen.
Mojim prstima su smetale školske gumice za brisanje, tečni i klasični sapuni, deterdženti, niti sintetičke odeće su zapinjale za moju suvu kožu. Takođe, godinama idem u selo kod mamine rodbine gde svaki dodir voća ili povrća u bašti načini da moj ekcem bukne. Kad poželim da plastim, držanje drvenih vila ili grabulja za veoma kratak vremenski period kao da proširi ekcem preko cele moje šake. Taj deo mog tela postane bolan, crven, istanjen, a ponekad i ispucao, otkrivajući potkožni sloj.
Jedna od najzvučnijih rečenica o mom problemu desila se kada sam upisala Farmaceutski fakultet. Na redovnom pregledu doktorka je uočila ekcem i rekla: "Zašto ste se baš Vi opredelili za farmaciju sa tim ekcemom kada znate šta sve iziskuje Vaša profesija?". I tada sam se zapitala zašto se baš meni desio ekcem, kako da živim sa njim ako će da me ometa u onome što želim da radim u životu i što me čini srećnom?
Kako se ekcem širio i moja želja za boljom kontrolom ekcema je rasla. Posećivala sam dermatologe, ali ne radi terapije već radi prikupljanja informacija o pravilnoj nezi svoje kože. Tada sam dobijala testere krema i počela da ih isprobavam. Nakon nekoliko nedelotvornih naišla sam na Biodermin Atoderm Intensive Baume koja je veoma prijala mojoj isušenoj koži. Kupila sam pakovanje od 75 ml, a danas pored kreveta držim pakovanje od 500 ml i ne mogu da zamislim odlazak na spavanje bez njega. U apoteku nosim manju količinu kreme u zasebnoj posudici tako da imam uvek uz sebe spas sa moju isušenu kožu. Verna sam ovoj kremi, a i ona meni, nekoliko godina.
Od posete Bioderminoj radionici sapun sam zamenila Atoderm uljem za tuširanje. S obzirom da mi smetaju i klasični gelovi za tuširanje planiram da ih zamenim ovim uljem. Ono što je meni najvažnije kod Atoderm linije jeste upravo multifunkcionalnost: obnavlja kožu, neguje je, podstiče je na regeneraciju, smanjuje svrab, sprečava prodor mikroorganizama. Trenutno radim na misiji da svakodnevnim korišćenjem Atoderm linije održavam kožu i time postepeno smanjujem upotrebu topikalnih kortikosteroida.
Na Bioderminoj radionici koju sam posetila naučila sam i čula dosta korisnih saveta koje prenosim pacijentima sa atopijskim dermatitisom u apoteci. Sve više je osoba sa atopijskom konstitucijom. Mene čini srećnom da ih savetujem, jer iz svog iskustva znam da nije lako živeti sa ekcemom, ali znam i da to može da se nauči i olakša Bioderminim proizvodima.

Tara i Katarina Zloković: Tajna je u sinergiji

Draga Bioderma,
Ja sam mala Tara Zloković, uskoro trogodišnja devojčica, koja voli da priča, igra se, uživa u druženju...baš kao i drugi mališani mog uzrasta. Da bismo mi, deca sa atopijskim problemom, mogli zaista da uživamo u ovim naizgled običnim stvarima, potrebno nam je malo više nego onima koji za taj nekomfor ne znaju. Za svrab, za rane, za superinfekcije, za stalnu ili čestu izloženost terapiji. Zato je moja mama odlučila da mi pomogne da podelim svoje iskustvo sa vama, sa ciljem da nečiji drugi put do boljitka bude brži i lakši nego naš.
Naša priča počinje odmah po mom rođenju, od uporne temenjače, preko vlaženja na spoju uha i lica, do stalno ranjenih i natečenih ručica. Gotovo od izlaska iz bolnice bila sam na lokalnim antibiotskim mastima, na blagim kortikosteroidima, praktično svakodnevno tretirana nečim, ali nažalost sa slabim ili kratkotrajnim rezultatima. I spisak konsultovanih lekara bio je dug. Pedijatri, alergolozi, dermatolozi, alternativne metode...
Moja mama je jednostavno rešila da neće odustati dok mi ne pomogne i naša zajednička borba polako dolazi do trajnijih rezultata!
I znate šta? Tajna je u SINERGIJI. U udruženom delovanju iznutra i spolja. I kasnije u održavanju. Informacija je i malo i mnogo, ali nedovoljno ako nijedan pristup na vas konačno ne deluje. Zato ističemo da smo imale sreću da čujemo za Latopic probiotik i uz nekoliko meseci kontinuirane upotrebe bitno smanjimo učestalost terapijskih tura, i da nakon zalečenja na bazi kortikosteroidnih emulzija, postignuto stanje samo nastavimo da održavamo direktnim delovanjem na kožu vašom Atoderm linijom. Napominjemo da drugi preparati na sličnom glasu nisu davali baš nikakav efekat, jer je nama trebalo nešto više od kozmetike. Zato toplo preporučujemo Biodermu, jer ona je istinska NEGA. Sa zadovoljstvom delimo naše iskustvo sa vama, jer sam interes za priču Vaših korisnika pokazuje da Vaše buduće delovanje zanima ništa manje od pravih rezultata.
Moja mama više ne zavidi drugoj deci na belini i zdravlju kože kakvu samo deca mogu imati. Jer konačno je imamo i mi! Čovek nije ni svestan koliko je srećan dok ne počne da vodi neku borbu koju nastoji da dobije, a ponekad mu se čini uzaludnom. Na kraju, svesne smo da ima i mnogo težih slučajeva od našeg.
Zato želimo drugoj deci i mamama da prenesemo delić naše sreće i kažemo im da je ipak moguće! Budite istrajni, složni i delujte sa više strana! Bioderma će vam u tome svakako pomoći. Nadamo se da će, vremenom, ona postati naš jedini saveznik.

Dunja i Natalija Mitić

Bioderminu uljanu kupku smo na kraju počeli svi da koristimo. Natalijina koža je sada kao pliš i uspevamo evo već treću nedelju da ne mažemo ništa osim Atoderm Intesive Baume, što je jako veliki uspeh. Hvala još jednom što ste osmislili škole i što nam pomažete da se borimo sa atopijskim dermatitisom. Pohvalila bih i SOS sprej koji je uvek uz nas.
“Čaroban sprej ima moć da me, mama, ništa ne svrbi” (Natalija, 4 godine)

Cvejka Vujačić:

Radionice koje održavate u vezi atopijskog dermatitisa (na dve sam prisustvovala) su odlične, a posebno ova održana 26. marta 2018. godine, izlaganje doktorke Gajić je bilo za svaku pohvalu. Hvala naravno i na poklonu.
Moj problem je što na predelu obe potkolenice imam promene u vidu nepravilnog eritematoznog plaka sa eskoriranim papulama, svrab (prepisah sa izveštaja specijaliste) dijagnoza prurigo Besnier seu neurodermatitis.
Atoderm ulje za tuširanje izuzetno prija mojoj koži.
Inače, Bioderma proizvode koristim više od 2 godine, i to: AR kremu za lice za rozoceu i BB kremu i to obe zajedno, prvo AR kremu, pa BB kremu, jer mi je BB krema sama, previše suva. Sa njima donekle drzim pod kontrolom rozaceu na licu. Ali imam primedbu na pakovanje tih krema-tube koje su previše tvrde, pa ne mogu skroz da istisnem sadržaj.
Takođe, naizmenično, koristim Sensibio gel za čišćenje lica (rozikasto-crveno pakovanje za osetljivu kožu), kao i micelarnu vodu H2O AR za čišćenje lica i sa njima sam vrlo zadovoljna.
Po preporuci vaše promoterke, jer sam se požalila da su mi previše suve AR i BB krema, da mi treba nesto što će da mi hidrira kožu, kupila sam Serum za hidrataciju i sa njim nisam zadovoljna, nije to ono sto treba mom licu.
Probala sam i Atoderm PP balzam i Atoderm kremu, meni prijaju šakama i stopalima, pa ih tako i koristim.

Marija Đokić, blog Oboji život:

KAKO SE IZBORITI SA EKCEMOM KOD BEBE: NAŠE ISKUSTVO

Statistike kažu da se kod velikog procenta beba i dece u nekom trenutku javi ekcem. U ovoj priči želim da podelim naše iskustvo, u nadi da će barem jedna mama pronaći inspiraciju u nekom od saveta i svom mališanu olakšati tegobe.
Obično, kada pišem recenziju proizvoda koji mi je prijalo i pomogao, pokušam da vam u njoj što više približim njegov izgled, osobine, dostupnost i sastav. Ali, ovo nije jedna od tih recenzija. Nije, iz prostog razloga što kod ovog preparata ništa od toga nije bitno. Bitno je da “radi”.
Naime, kao i velika većina majki, susrela sam se sa upornim ekcemom kod svoje tek rođene bebe. Nemoguće je opisati koliko može biti frustrirajuća činjenica da vaša "zdrava i prava beba", koja nije bolešljiva ili osetljiva, najednom dobije promene na koži koje, najblaže rečeno, izgledaju užasavajuće.
Sve je počelo od blagog crvenila, koje je ujedno pratila i hrapava tekstura kože. Vremenom, crvenilo se pojačavalo u ograničene pečate, a koža na njima postajala sve grublja i hrapavija. U trećoj fazi te promene postaju toliko upaljene, da se lako pod prstima može osetiti njihova toplota u odnosu na temperaturu zdrave kože.

Sigurna sam da su ove upale bebu i svrbele, jer čim je postala spretnija, dane i noći provodila je češući se. A tu tek kreće najteži deo. Počele su da se otvaraju ranice koje krvare, a koža postaje još više upaljena, još toplija, još suvlja, još....
Sve vreme trudila sam se da radim ispravne stvari. Bebu sam oblačila isključivo u pamučnu garderobu i nisam je pretopljavala. Kupala sam je proizvodima koji ne sadrže sirovine koje odmašćuju kožu ili je dodatno iritiraju. Boravila je u prostorijama normalne temperature i adekvatne vlažnosti vazduha. Koristila sam “bebeće” omekšivače za veš, koji navodno ne iritiraju kožu. Ali ništa od navedenog nije davalo rezultate.
Pokušavala sam i sa različitim kremama: većina njih nije pomagala, dok su pojedine znale i da pogoršaju situaciju. One bolje samo su uspevale da ekcem vrate u neku od prethodnih faza i da ga drže pod kontrolom. Nakon bezbroj neuspešnih pokušaja došao je red i na Biodermu. Skeptična, ali uporna, dala sam šansu Intensive balzamu iz Atoderm linije, specijalno formulisanom za negu atopične kože.
Ono što se desilo, bez ikakvog preterivanja, graničilo se sa naučnom fantastikom. Nakon deset dana korišćenja nestale su one najgore promene. Krastice od rana su se zacelile, koža nije više bila upaljena i topla na dodir. Moram pomenuti da sam Bioderma Atoderm Intensive balzam bebi mazala često i u velikim količinama. Trudila sam se da joj koža uvek ima masniju prevlaku, iako se preparat prilično brzo upija. Znači, nebrojeno puta na dan.
Ostale su samo promene koje su bile aktuelne u prvoj fazi: crvena koža, gruba i hrapava na dodir. Nakon nekog vremena i ovo je u potpunosti nestalo. Sve vreme “terapije” bila sam izuzetno uporna i istrajna. Mazanje Intensive balzama postalo je standardna rutina, koju je uspeo da usvoji i rasejani tata.

Moram pomenuti da sam u okviru ovog postupka zadržala sve metode prevencije koje sam do tada koristila, ali sam uvela i neke nove. Naime, omekšivač za veš izbacila sam iz upotrebe, a u pregradu veš mašine njemu namenjenu sipala sam malo razblaženog sirćeta i nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande. Garderoba ovako oprana bude neznatno grublja, ali dosta pogodnija za decu sa osetljivom kožom.
Da ovo ne bi bila samo prazna priča, poželela sam da vam prikažem napredak i u nekoliko fotografija koje vas očekuju u dnu teksta. Prve fotografije nastale su u srednjoj fazi, kada je ekcem relativno pod kontrolom. To je bio period kada je postajalo crvenilo, hrapavost i male kraste od ranica. Sledeće dve fotografisane su desetak dana od kako smo počeli da koristimo Bioderma Atoderm Intensive balzam. A poslednje... Poslednje su nastale danas, što je jako važno, jer je od početka korišćenja balzama prošlo više od dva meseca, a bebina koža je i dalje zdrava i bez ikakvih promena.
Znam da među vama ima dosta majki koje biju istu bitku sa ekcemom i svom snagom pokušavaju da pomognu svojim mališanima. Od srca se nadam da će ova recenzija pronaći vašu adresu i ako makar jednom detetu pomogne, smatraću je uspešnom. Želim vam svu sreću na tom putu borbe sa ekcemom i u pronalaženju adekvatne metode koja će se vama pokazati uspešnom.

Jelena Nedeljković: uz radionicu i Biodermine proizvode poboljšali smo kvalitet života

Atopijski dermatitis uhvatio nas je nespremne, kažem nespremne jer nismo znali šta je to tačno, kako treba da se ophodimo prema detetu i jednostavno na koji način bebu da negujemo.
Doktori nisu bili upućeni u atopijski dermatitis što nam je stvorilo dodatni problem, te je beba od svega tri meseca završila u živim ranama.
Baš u to vreme, organizovana je prva Biodermina radionica zahvaljujući kojoj sam naučila na koji način bebinu kožu da negujem, šta treba da promenim u okruženju i pre svega, naučila sam da atopijski dermatitis nije bolest, da moja beba nije bolesna i da ne treba prema njoj da se ponašam kao prema bolesnom detetu, prihvatila sam to stanje i krenuli smo pre svega odatle.
Zahvaljujući lekarima KCS, stanje na koži dovedeno je u red, te smo prešli na Biodermine proizvode za negu kože.
Žive rane, svrab, gruba koža, crvenilo, nesanica, nervoza... je nešto što je ostalo iza nas. Od kako smo sredili problem pre svega sa svrabom, moja beba je mirnije spavala, nije bila nervozna, a srećna beba znači i srećan roditelj.
Danas, godinu dana od tog teškog perioda za sve, ekcem nam se nije vratio, život je nastavio svojim tokom i ono što moram naglasiti jeste to da nam se kvalitet života nije promenio, jer vodimo računa o koži. Naučila sam na vreme da odreagujem te, ako izuzmemo par promena u smislu okruženja u kojem živimo, sve je isto, a verujem da je to ono što roditelje najviše brine.
Kao majka malog atopičara trudim se da putem voća i povrća jačam njegov imunitet, baš po preporuci sa radionice, jer je primetno da se ekcem javi kao najava za predstojeći virus.
Hvala Bioderma timu i vašim proizvodima bez kojih zaista ne znam kako bismo prebrodili i živeli jednostavno sa atopijskim dermatitisom, jer priznajem, probali smo razne kreme ali efekat je izostao.
S obzirom da smo porodično atopičari, Atoderm uljanu kupku koristimo svi i želim svima da poručim da je život mnogo lakši bez svraba i zatezanja kože.
Hvala vam od srca!!

Tamara Kuzmanovic Mijajlović: neprocenjivo iskustvo

Želim da vam se zahvalim što sam bila učesnik ovog projekta na kome sam toliko naučila. Za mene je ovo iskustvo neprocenjivo jer imam malo dete koje ima atopičnu kožu i za nas je sve to još uvek novo. Pre svega, osvešćivanje problema, spoznaja da nismo sami i da se upotrebom pravih preparata kao što je Bioderma Atoderm situacija stavlja pod kontrolu. Nakon Škole atopije i upoznavanjem sa Vašim proizvodima, naša cela porodica je našla za svakog po nešto i Vi ste postali deo naše svakodnevnice. Hvala vam na tome!

Dunja Mitić: čarobne reči mog deteta "Mama, ne češkam se više kao mačka!"

Sad mi je mnogo lakše da pričam o našem problemu jer imamo Vas. Sve je počelo kad je Natalija imala nepune 2 godine... “To je ekcem, jednostavno tako... Ne koristite omekšivač…” Bilo koja kupka neodgovara, takođe ni mleko za telo. Natine oderotine po rukama prati farmaceut iz Lilly apoteke, kaže - atopijski dermatitis. Ja, zbunjena, ne znam šta je, puna pitanja i potpitanja. Farmaceutkinja brižno odgovara. Polako iz dana u dan mi je sve više informacija davala. Na kraju, jedan dan sa širokim osmehom kaže: “Komšinice, prijavila sam Vas za Školu atopijskog dermatitisa. Biće Vam mnogo lakše.” I jeste, bila je u pravu.
Zakazala pregled kod dermatologa, alergologa i uz adekvatnu negu i terapiju Natalija (5) nema rane i kako sama kaže “MAMA, NE CEŠKAM SE KAO MAČKA” :) . Uz Biodermine proizvode koža joj je potpuno drugačija, hidrirana i mekana.
P.S. I ja sam počela Atoderm uljanu kupku da koristim. Hvala Vam što brinite i mislite na nas.

Volela bih da su svi pedijatri malo više upućeni i da kod prvih simptoma decu pošalju kod dermatologa, jer se uz odlaganje stanje pogoršava, kao i da dermatolozi i alergolozi budu pristupačniji. Da roditelji u svim većim i manjim gradovima Srbije imaju mogućnost da čuju nešto više o atopijskom dermatitisu.

Veliki mekano plišani pozdrav Biodermi od Natalije i mama Dunje Mitić

Maja Marinković: Hvala Biodermi na školici atopije

Moj prvi susret sa atopijskim dermatitisom je nastao pre 2 godine i traje dan danas. Spadam u grupu ljudi 1-3%. Prvi simptomi su se pokazali na ruci. Prvo je počelo da je koža suva, posle je usledio svrab. Najmanje sam očekivala atopijski dermatitis, mislila sam da je uzrok suve kože boravak na Baltičkom moru i specifična klima tamo, a ne STRES! Naravno da sam razne preparate primenila, ali to se povuče i opet se pojavi. Spas mi je bio Biodermin Atoderm SOS Spray gde sam bila mirna zaista 6h, i danas je pored mene u torbi za svaki slučaj. Od Atoderm linije koristim i kremu za ruke, koja blago hladi i meni odgovara. Na ruci kao što vidite na slici prolazi, ali mi se pojavilo na vratu pre 2 meseca od velikog šoka i stresa. Nadam se da će mi preparati Atoderm linije pomoći da mi prođe i na vratu.

Biodermu nisam počela da koristim samo zbog atopijskog dermatitisa, koristim preparate za sunčanje i kreme za lice.

Moje iskustvo sa predavanjem u Novom Sadu sam podelila i na Instagram-u: https://www.instagram.com/p/BqPOyw0Bs6U/

Hvala Bioderma ☺

Anastasija Dimitrić: radionica je kvalitetna I naučila sam mnogo

Atopijski dermatitis je kožna bolest kojoj se i nije posvećivalo dovoljno pažnje. Zbog toga sam se sa velikim interesovanjem prijavila za Bioderminu radionicu, sa željom da naučim i saznam što je više moguće. Naučila sam veoma korsine stvari, dobila još bolje savete, te mogu da kažem da mi je zaista velika čast što sam imala priliku da prisustvujem vrlo kvalitetno odrađenoj radionici. Primetila sam da su proizvodi zaista vrhunskog kvaliteta, odabrani za osetljivu i suvu kožu, a sastojci pažljivo birani kako bi koži olakšali, nikako napravili kontraefekat. Posle Škole atopije zaista mogu da kažem i preporučim svima da posete ovu radionicu, mislim da će im olakšati svakodnevni život pri borbi sa ovom kožnom bolešću.

Jovana Srđanov: za svrab ima rešenje

Kao mala sam imala jako velikih problema sa atopijskim dermatitisom. Najizraženiji svrab mi se najčešće javljao na pregibima laktova i kolena. Jednom prilikom mi je čak pukla koža na pregibu lakta i par dana sam išla na previjanja kod lekara. Svrab mi se javljao i na zglobovima šaka. Najčešći simptomi su bili izrazito suva koža, koja je ponekad i pucala (takođe se i javlja lepljiva providna tečnost na mestu pucanja kože), crvenilo, koje se pojačavalo prilikom kvašenja kože (tuširanja, pranja ruku) i neopisivi SVRAB. Pored svih prirodnih preparata, krema na bazi bilja od travara, pridržavanja svih preporuka dermatologa, nošenja isključivo pamučne garderobe, regulisanja ishrane, jedino šta mi je pomagalo su bile kreme na bazi kortikosteroida (elocom i elidel), koje su mi i dan danas ostavile "tragove", delovi kože koje sam mazala su malo svetliji od drugih delova kože. Zatim je usledio period potpunog mirovanja, 4-5 godina, nisam imala nikakve simptome atopijskog dermatitisa. Da bi mi se ponovo javio, na drugoj godini fakulteta, i to u zimskom ispitnon roku (verovatno pod uticajem stresa). Ovog puta se javlja na potpuno drugim delovima tela (na bradavici dojke (uvek nosim samo pamučne grudnjake) na pregibima kod pazuha, često se desi da me svrbi i sama ušna školjka u oba uha). Iz bradavice se čak javljao i iscedak i dermatolog mi je ponovo prepisao Elocom krem, koji mi je i ovog puta pomogao, nakon neuspešnog pokušaja čak i sa uljem žutog noćurka, koji sam i pila i mazala.

Vaša radionica mi je mnogo pomogla, čula sam korisne savete vezane za tuširanje, sušenje kože nakon tuširanja, primene krema na bazi kortikosteroida (način primene i doziranje) kao i mnogih drugih preparata koji se koriste kod ovakvog tipa kože. Posebno mi se svideo Atoderm SOS sprej za svrab i Atoderm ulje za tuširanje od Bioderme. Zatim sam čula i iskustva drugih ljudi u različitim starosnim dobima, koji se nose takođe sa problemom atopične kože. Sigurno ću Vašu radionicu preporučiti prijateljima, koji takođe imaju ovaj problem.

Marina Đurić: oduševila me Škola atopije u Novom Sadu

Imam 18 godina i borim se sa atopijskim dermatitisom od svoje devete godine. U početku terapije prepisivale su se stalno kreme za negu koje nikada nisu imale efekat. Bilo mi je jako teško da se borim protiv nečega, a da nemam informacije kako treba pravilno postupati. Kad sam videla da se Škola atopije održava i u Novom Sadu bila sam oduševljena i odmah sam se prijavila. Predavači i predavanja su bila vrlo stručna i jasna, a opet prilagođena da svima bude razumljivo. Sve je vrlo lepo organizovano, naučila sam puno o tome kako funkcioniše AD i mere prevencije za pogoršanje. Najviše mi se svideo deo kada smo mogli da postavljamo pitanja pošto smo direktno čuli rešenje za naše probleme, a takođe i tuđe probleme i rešenje što nam je nekako stavilo doznanja da nismo baš uvek sami u borbi, kao što se nekada čini. Koristim Bioderma proizvode već godinu dana i vrlo sam zadovoljna, pomažu mi pri svakodnevnoj nezi, a sa novim Atoderm uljem za tuširanje ne moram više da brinem o sapunima.

Selma Huremović: naučila sam kako da pomognem i svom starijem detetu

U toku predavanja sam saznala mnoge stvari, za koje mislim da inače svako treba da bude upućen. Održano predavanje je tako lepo sažeto osnovnim informacijama da svakom prija da čuje o alergiji, dermatologiji i psihologiji, a vezano za atopijski dermatitis kod beba, dece i odraslih. U toku predavanja sam shvatila da i moje starije dete pati od AD zimi i sad znam kako mogu da mu pomognem i kako da biram dermokozmetiku koja će mu prijati za tu vrstu problema.
Od svih Bioderminih preparata, iz kolekcije Atoderm, moram da izdvojim Atoderm SOS sprej koji ću i prvi da kupim za svoje dete za ublažavanje tegoba suve kože koja svrbi. Hvala, Bioderma, i hvala svima koji su održali ovo predivno i korisno predavanje!

Marija Ilić: rešila sam nedoumice oko alergena

Ime Bioderma mi nije nista znacilo, do pre nekoliko meseci. :)

Imam dva sina koja sam od rođenja mazala sa klasičnim dečijim kremicama kao što su Nivea i Sebamed i to je bilo sve što nam je potrebno (nikakva posebna nega, a ni poseban brend).

Sve dok nije došla ćerka (ljube je mama i tata koji imaju ekcem) i kako kaže prof. Marina 70% je verovatnoća da onda i dete nasledno dobije. Tako je i bilo. Već posle mesec dana skroz se osula po licu i pedijatar je preporučio i dao mini Bioderma testere da probamo. Rekla je da ima mnogo suvu kožu i da će biti neophodno da je ceo život non-stop i po više puta dnevno mažemo i da moramo koristiti kvalitetniju kozmetiku. (Čak smo i zbog pogrešnog tretiranja intimne regije i isušivanja sapunom završili na dečijoj ginekologiji jer su se velike usne spojile, sreća nije bila potrebna hirurska intervencija).

Od tada, evo beba sada ima 9 meseci koristim i kupujem isključivo i samo Bioderma kozmetiku, kako deci tako i sebi. Čak sam i umesto sapuna za pranje ruku stavila Bioderma Atoderm ulje. Jeste da sam potrošila preko 10.000 rsd u samom startu te prve kupovine ali mislim da nisam pogrešila jer već vidim veliku razliku od kada koristimo ulje i kremu. Ponavljam, cela porodica sada koristi Biodermu!

I ne samo što koristimo vaše proizvode, već i širimo dobar glas o vama sa velikom strašću.

Tako da zaključim, ime Bioderma nam danas MNOGO ZNAČI i hvala Vam! :D :)

Veliki pozdrav i hvala za besplatnu školu atopije jer mi je razjasnila dosta toga što mi je bilo nejasno oko alergena, ekcema i nege, a posebno mi je drago što i istaknuti profesori Vas hvale i preporučuju.