Kortikosteroidi

Najčešći lekovi koji se primenjuju u akutnim fazama su kortikosteroidi.

Kortikosteroidi primenjeni na kožu (topikalni kortikosteroidi) imaju važnu ulogu u kontroli atopijskog dermatitisa i drugih ekcema i često samo pomoću njih može da se smiri akutno nastalo zapaljenje.

Veoma je bitno da ih primenite tačno prema uputstvu doktora i tokom ograničenog vremena, do povlačenja promena na koži.

Ispoštujte sve savete o njihovoj primeni dobijenoj od strane doktora i time iskoristite maksimalno njihovu delotvornost, a neželjena dejstva svedite na minimum.

Strah od kortikosteroida (kortikofobija) je neosnovano prisutan kod velikog broja roditelja i često dovodi do izbegavanja lečenja ili prelaska na tradicionalne, biljne, alternativne i nedovoljno dokazane metode koje u najčešćem slučaju ne pomažu, a mogu dovesti i do pogoršanja.

ČESTA PITANJA O KORTIKOSTEROIDIMA

1. Kada se nanose lokalni (topikalni) preparati sa kortikosteroidima?

Topikalne kortikosteroide treba upotrebljavati jednom do dva puta tokom dana u zavisnosti od vrste preparata.

2. Koliko dugo smem da koristim kortikosteroide?

Dužina tretmana treba da bude dovoljno duga da se kompletno povuku promene na koži. Prekidanje tretmana prerano može biti kontraproduktivno, a predugo korišćenje može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje deteta. Primenite ih prema uputstvu svog lekara.

3. Koliko kortIkosteroida da nanesem?

Doktori preporučuju da se koristi ekvivalent vrha prsta (prva falanga, tj. vrh kažiprsta). Jedna takva jedinica je dovoljna za prekrivanje površine 2 šake odrasle osobe. U svakom slučaju, količina masti ili krema mora da bude dovoljna da prekrije obolele zone. O količini leka neophodno je popričati sa nadležnim doktorom.

4. Da li uz kortikosteroide treba da koristim i emolijense?

Svakodnevna hidratacija kože, jednom ili dva puta dnevno, neophodna je za uspešnu terapiju atopijskog dermatitisa. Tokom akutnih faza, ukoliko koristite kortikosteroide na regijama sa ekcemom, možete prestati da nanosite emolijens na tim istim regijama. Međutim, ukoliko Vam lekar savetuje moguće je nanošenje emolijenasa pre ili posle leka na izmenjene i neizmenjene zone kože.


ČESTA DILEMA:
Da li se na kožu prvo stavlja emolijens ili terapijska krema (sa kortikosteroidima) tj. lek?
Naizgled jednostavno, a ipak važno pitanje. Evo i odgovora:
Ako namažete prvo emolijens, a odmah potom kortikosteroidnu kremu postoji mogućnost da deo kortikosteroida ne dospe do kože ili da se razlije i ošteti okolnu neoštećenu kožu.
Ako prvo stavite kortikosteroidnu kremu, a nakon nje emolijens, da li će emolijens razblažiti terapiju i smanjiti njeno delovanje?
Odgovor je da terapijsku kremu i emolijense ne treba stavljati u isto vreme.
Nakon nanošenja emolijensa, poželjno je da prođe 20-30 minuta do nanošenja kortikosteroida, jer se na taj način pospešuje apsorpcija kortikosteroidne kreme i sprečava da se kortikosteroid razlije i na neoštećene (zdrave) delove kože


Doc. Univ. dr sci. med. Svetlana Popadić spec. dermatovenerologije
Kl. Ass. dr sci. med. Srđan Tanasilović spec. dermatovenerologije

Pratite Bioderma Stranice