Trudnoća, dojenje i Atopijski dermatitis

TRUDNOĆA

Više od polovine žena koja je pre trudnoće patila od ekcema ili atopijskog dermatitisa, doživi pogoršanje simptoma u trudnoći. Samo četvrtina trudnica doživi da se stanje ekcema u trudnoći popravi.

Hormoni ne utiču na pojavu atopijskog dermatitisa već usled emocionalnih promena i stresnih situacija za organizam dolazi do pogoršanja već prisutnog atopijskog dermatitisa.
Osim hormona, ulogu igraju inače poznati okidači, alergeni, a trudnoća može učiniti da postanete osetljiviji na njih.

Šta možete da uradite preventivno?

Sada se zna da atopija odnosno atopijski marš počinje in utero. Na razvoj alergije osim genetskih faktora utiče i in utero izloženost spoljašnjoj sredini. Zato se i kaže da alergijske bolesti imaju svoje korene u "in utero" razvoju jedinke. Jedan od potencijalnih faktora rizika za razvoj atopije je i ishrana majke tokom trudnoće. Različite studije su rađene, a zaključci studija su uglavnom slični: ishrana majke bogata ribom i ribljim uljem, polinezasićenim masnim kiselinama, vitaminima D, A, C i E, probiotika, kao i mikroelementima (selen, bakar..) smanjuje rizik od razvoja alergijskih/atopijskih bolesti.

Da biste olakšali sebi i sprečili situacije u kojima morate da pribegavate lekovima koji nisu poželjni u trudnoći, unapred preduzmite važne korake kojima ćete sprečiti isušivanje kože i izbeći uobičajene okidače atopijskog dermatitisa.
NEGA - Budite uporni i dosledni u nezi kože emolijensima, dva puta dnevno, po potrebi i češće, u dovoljno bogatom sloju - čuvajte vlagu u koži. Za negu koristite emolijense iz apoteka - dermokozmetiku posebno namenjenu nezi suve kože.
HIGIJENA - Prilikom higijene izbegavajte sapune i agresivne gelove i koristite ulja za tuširanje. Tuširajte se kraće, ograničite temperaturu vode. Obavezno nosite rukavice kada ste u dodiru sa kućnom hemijom i deterdžentima.
OKIDAČI - pokušajte da izbegnete sve poznate okidače koji pokreću simptome ekcema. Prašinu, vrućinu, određene mirise, parfeme, deterdžente za pranje veša. Pregledajte svoju kozmetičku torbicu i svedite šminkanje na minimum.
SVRAB - neka vam pri ruci uvek budu hladne obloge i ostali načini na koje sebi pomažete da smanjite svrab i izbegnete češanje kože, a sa time i mogući razvoj infekcije. Inovativnim proizvodom, poput Atoderm SOS spreja, možete smiriti svrab i doneti trenutno olakšanje.

Kako doktor može da mi pomogne?

Tokom trudnoće je naročito važno da ne uzimate nikakve lekove bez konsultacije sa doktorom. Postoje topikalni preparati (steroidne kreme) koje doktor može da vam propiše, za koje se zna da su bezbedni u trudnoći. Doktor će propisati kako i koliko dugo smete da koristite te kreme.
Tokom terapije nemojte prekidati rutinu nege emolijensima, najmanje dva puta dnevno.
Veoma je važno da nijedan lek ne uzmete pre konsultacije sa doktorom.
Ako dođe do infekcije kože, doktor treba da odluči da li će propisati neki lek ili ne.
Utešno je znati da će se simptomi, ukoliko su bili pogoršani usled trudnoće, vratiti na normalu kada rodite bebu.

DOJENJE

Dojenje je još jedan period kada treba da brinete o svojoj koži preventivno i sprečite potrebu za medikamentima. Tokom dojenja veliki broj lekova koje unesete oralno ili nanesete na kožu, može dospeti do mleka kojim dojite bebu.
Kao i kod trudnoće, morate se konsultovati sa doktorom i dopustiti njemu da odluči da li je za vašu bebu bezbedno da koristite kreme ili druge lekove za ublažavanje simptoma atopijskog dermatitisa koji se izdaju na recept.
Dojenje nemojte prekidati, jer je važno za ishranu vaše bebe i ima veliki uticaj u prevenciji atopijskog dermatitisa. Za bebe atopičnih roditelja savetuje se obavezno dojenje prvih 6 meseci, a po mogućstvu i do godinu dana.

Doc. Univ. dr sci. med. Svetlana Popadić spec. dermatovenerologije
Doc. Univ. dr sci. med. Srđan Tanasilović spec. dermatovenerologije