Atopičar Kod Doktora

U borbi protiv atopijskog dermatitisa (AD), značajno je sarađivati sa pouzdanim doktorom, koji će biti Vaš saveznik. Redovne posete specijalisti i pridržavanje njegovim savetima držaće simptome atopije pod kontrolom i pomoći tokom faze pogoršanja. Da biste posetili doktora i dobili očekivanu i efikasnu pomoć, važno je da budete dobro pripremljeni. Evo nekoliko saveta:

1. Vodite dnevnik lečenja.

Time ćete pomoći i sebi i svom doktoru da uoči vezu između oboljenja kože i lekova koji se koriste, dijete i povećanog nivoa stresa.

2. Napravite listu pitanja.

Pripremite listu pitanja za doktora. Naučite što je više moguće o oboljenju i lečenju, i takođe proverite opcije i informacije koje pročitate na internetu.

3. Predstavite detetovu istoriju bolesti kao i spisak testova, ispitivanja, lekova koji su ranije korišćeni, lečenja i hospitalizacija.

Ovo će pomoći da se stvori holistička slika zdravstvenog stanja deteta i da se u obzir uzmu i druga postojeća stanja (alergije, intolerancija, psihosomatska oboljenja itd.)

4. Zapamtite da ste Vi i Vaš doktor partneri.

Tražite od doktora da vam predstavi sve moguće metode lečenja i da zajedno izaberete najbolju.

5. Raspitajte se o dužini i učestalosti tretmana.

Možete hvatati beleške da ne biste zaboravili savete ili zamolite Vašeg doktora da ih zapiše.

6. Slobodno pitajte ako nešto ne razumete.

Imate pravo da vam se, na najjednostavniji mogući način, objasni sve što je bitno, bez preteranog korišćenja stručne medicinske terminologije.

Zapamtite da je atopijski dermatitis kompleksno oboljenje i da nekada zahteva konsultovanje sa više različitih specijalista. Nemojte oklevati da potražite podršku psihologa ili psihoterapeuta, naročito kada lekovi i saveti preporučeni od strane doktora ne daju očekivane rezultate.