Rano letovanje sa decom

Mnogi se roditelji odlučuju da sa svojim predškolcima letuju početkom leta, kada je sunce blaže a i gužve manje. Ipak, ne dozvolite da vas zavara početak sezone: sa klimatskim promenama, sunce i u maju i junu može biti izuzetno jako, a u avgustu nas može dočekati kiša i zahlađenje

NEMA ZDRAVOG SUNČANJA

Svaki dermatolog vam može reći da je "bezbedno i zdravo sunčanje" samo fraza - svako nezaštićeno ili neodmereno izlaganje kože suncu je opasno po njeno zdravlje i ostavlja tragove koje koža pamti.

TRKA, IGRA I SPORT NA SUNCU

…zvuče kao divna ideja - ali birajte vreme dana za ove aktivnosti: pre 11 i posle 16 sati. Ostatak dana deca treba da provedu u hladovini. Mislite i o tome da se deca dosta znoje, što može da pogorša simptome atopijskog dermatitisa, svrab i peckanje, ali i da spere i razblaži preparat za zaštitu od sunca nanesen na kožu. Brčkanje u plićaku takođe može da skine zaštitnu kremu. Ovo je razlog zašto biramo proizvode sa visokom UV zaštitom, otporne na vodu.

UV ZRACI SU OKO NAS I KADA NE OSEĆAMO NJIHOVU TOPLOTU

Kada se dete igra, čak i u hladovini, ne zaboravite da voda, sunce, pesak i beton odbijaju sunčeve zrake poput ogledala, pa tako pojačavaju delovanje UV zračenja. Sunčevo zračenje nije vezano samo za toplotu koju osećamo - ono je prisutno i tokom oblačnog i vetrovitog dana pa zaštitu ne treba zaboravljati čak i onda kada ne osećamo intenzivno sunčevu toplotu.

SUNCE NA PLANINI JAKO JE KAO I NA MORU

Naše navike u zaštiti od sunca uglavnom su vezane za plažu i more. Ako ste sa decom izabrali boravak na planini, ne zaboravite da je sunce tamo podjednako jako - a kako sa nadmorskom visinom vazduh postaje proređeniji, UV zračenje raste. Zato se na planini ponašajte baš kao i na moru: svaki deo kože koji nije prekriven odećom zahteva zaštitu.

BUDITE PRIMER DETETU U PONAŠANJU NA SUNCU

Kao i druge važne životne navike, odgovorno ponašanje na suncu dete stiče u porodici, a primer roditelja je veoma važan. Nemojte govoriti detetu da ne sme da boravi na suncu u podne, ako vi sami odete da se sunčate u to vreme. Neka dete vidi da preparat za zaštitu od sunca nanosite i sebi i njemu, podjednako.

PRAVILA O DUŽINI SENKE

Za predškolce važi jednostavno pravilo: boravak na suncu je prikladan jedino kada je senka duža od visine deteta. "Kada je tvoja senka manja od tebe, skloni se sa sunca" - izreka je koje govori tome da sa godinama i rastom i boravak na suncu postaje bezbedniji, a koža bolje opremljena zaštitnim mehanizmima. Što je dete manje, boravak na direktnom suncu treba da bude kraći. Decu do godinu dana ne treba sunčati.

ODEĆA JE ZAŠTITA BEZ PREMCA

Navikavajte dete od malena da su boravak na suncu, brčkanje u plićaku i igra u pesku na obali vezani za posebnu odeću za te aktivnosti. Takozvana "fotozaštitna odeća" - tanke majice koje se brzo suše od specijalnih sintetičkih materijala - štiti najveći deo kože, šeširić štiti glavu, dok su nepokriveni delovi tela zaštićeni kremama.

DECA SE ŠTITE VIŠE

Deca moraju da budu zaštićena od sunca bolje nego odrasli. Površinski sloj kože dece i beba veoma je tanak, a zaštitni pigment melanin se tek formira pa je njihova prirodna zaštita od UV zračenja smanjena. Zato preparate za zaštitu za decu birajte pažljivo i nanosite redovno i u bogatom sloju.