Stil Života

Živite Punim Srcem uz Atopiju.

Da biste atopijski dermatitis držali pod kontrolom i sprečili dodatno isušivanje kože, možete uneti neke izmene u svoj stil života i navike, koje mogu mnogo da pomognu u odlaganju simptoma atopijskog dermatitisa ili njihovom ublažavanju. Takođe, u vreme remisije, kada se simptomi povlače, ublažićete suvoću kože.

Oni koji pate od atopije bi trebalo da provode nekoliko sati dnevno na svežem vazduhu što pomaže poboljšanju funkcionisanja imunološkog sistema, čime se uspostavlja i bolja kontrola nad samim oboljenjem.
Kod dece sa atopijskim dermatitisom, važno je odabrati odgovarajući hobi - onaj koji neće dovoditi do pogoršanja stanja kože. Preporučljivo je posavetovati se sa dermatologom koji se brine o pacijentu.
Preporučuje se da dete bude u kontaktu sa vršnjacima kako bi steklo predispoziciju za normalan razvoj socijalizacije.
Stres ima značajan uticaj na razvoj atopijskog dermatitisa i njegove simptome. Važno je razviti veštine suočavanja sa stresom i „teškim“ situacijama u detinjstvu.

IZBEGNITE ALERGENE
Izbacite potencijalne okidače atopijskog dermatitisa iz okruženja deteta. Postoje faktori za koje se zna da pogoršavaju AD: vuna, lanolin, tamne boje tkanine (crna, braon, tamnoplava), konzervansi u hrani, pojačivači ukusa i mirisa, agensi koji menjanju pH vrednost kože kao što su sapuni, losioni i alkalni prahovi.

Prostor u kom živite

Prostor u kom živi osoba sa atopijskim dermatitisom zahteva dodatnu higijenu, kako bi se odstranilo što više prašine, grinja i alergena iz okruženja. Održavajte higijenu kuće redovno.
Grinje su paraziti iz roda zglavkara, veličine 0.2-0.3 mm, pa samim tim i vidljivi samo pod mikroskopom. Prisutne su u kući, a najviše ih ima u krevetima, dušecima, jastucima, posteljini, zavesama, itisonima, tepisima, plišanim igračkama, tapaciranom nameštaju, odnosno, tamo gde ne dopiru direktno sunčevi zraci. Grinje se hrane perutom i drugim izumrlim ćelijama kože, a njihov izmet je jedan od najjačih inhalacionih alergena. Grinje ne možemo da iskorenimo iz naših domova, ali možemo sa smanjimo njihov broj, a samim tim se smanjuje izloženost alergenu. Savetuje se da se koriste dušeci koji imaju antialergijska svojstva, da se pere posteljina i prekrivači, kao i plišane igračke na 60⁰C i više (temperatura koja uništava grinje je 60⁰C), na svakih sedam dana, da se uklone debeli tepisi, itisoni, zavese, jastuci punjeni perjem, da se redovno provetravaju sve prostorije, naročito spavaća soba, jer grinja skoro nema u hladnim i suvim prostorijama. Smanjite grejanje - osobe sa atopijskim dermatitisom ne treba da borave u pregrejanim prostorijama - baš kao što ne treba pretoplo ni da se oblače, jer toplota i znojenje pojačavaju smptome. Takođe je važno da u kući imate ovlaživače vazduha, jer isušen vazduh doprinosi i dodatnom sušenju kože. Izbegavajte kućnu hemiju jakih mirisa. Grinja ima puno i u usisivačima, pa bi trebalo skloniti dete iz prostorije tokom usisavanja, a zatim provetriti prostoriju.

Odeća

Oblačite dete samo u pamučnu odeću, izbegavajte sintetičke materijale i vunu koja može da nadraži kožu.
Ne utopljavajte dete previše, jer vrućina i znoj dodatno nadražuju kožu.

Pažljivo birajte deterdžente - po potrebi izaberite hipoalergijske, specijalne deterdžente. Prilikom pranja odeće izbegavajte korišćenje omekšivača, a odeću ispirajte dva puta da se bolje ispere deterdžent.
Svaki novi odevni predmet operite pre nego što ga obučete.
Odeću koja sa oblači direktno na kožu možete okrenuti naopako, kako unutrašnji šavovi i etikete ne bi nadraživali kožu.

San

Kada ekcem bukne, san je narušen svrabom i češanjem. Narušen san i stalna neispavanost doprinose razvoju stresa, mogu da utiču na pojavu slabijeg apetita, a na taj način i da utiču na usporen rast i razvoj atopičara. Eto još jednog začaranog kruga atopije.
San je važan, i za dobar san sa atopijskim dermatitisom su važne tri stvari: pamučna posteljina, adekvatna temperatura sobe, koža zaštićena emolijensima pre spavanja. Takođe je dobra ideja da promene na koži ako su u stanju pogoršanja ohladite ledom umotanim u pamučnu tkaninu pre sna.
Budući da vrućina pojačava svrab i peckanje, izaberite laki, po mogućstvu pamučni pokrivač. Ako nije sezona polena ili ako vam polen ne smeta, ostavite prozor otvoren tokom noći. Odeća za spavanje treba da bude od tankog pamuka.
Zlatno pravilo za dobar san: ne idite na spavanje sa suvom kožom! Bogat sloj emolijensa je neophodan pre spavanja.
Još neki postupci vam mogu pomoći da obezbedite mirniji san: pokušajte da idete na spavanje (ili vodite dete) uvek u isto vreme, ugasite kompjuter, TV i mobilne telefone barem sat vremena pre spavanja. Obezbedite što je moguće tiši prostor za spavanje i dobro ga provetrite pre sna.

ŠKOLA

Dete sa ekcemom u školi naići će na niz iskušenja: od psiholoških - jer će njegova potreba za češanjem i crvenilo na koži izazvati interesovanje i zadirkivanje druge dece, do iskušenja za pogoršanje simptoma zbog više kretanja, znojenja, fizičkih aktivnosti.
Preduzmite neke korake da olakšate školarcu ove probleme.
Razgovarajte sa učiteljicom i objasnite joj kakav zdravstveni problem dete ima i kako mu ona može pomoći. Zamolite je da vaše dete ne sedi pored radijatora jer će toplota izazvati novi svrab, da ne učestvuje u intenzivnim fizičkim aktivnostima u kojima će se previše zagrejati i oznojiti - ili da, ako učestvuje, može da nosi svoju odeću koja je prilagođena njegovom problemu.
Ne pretopljavajte dete pri odlasku u školu, radije mu obucite lakšu, pamučnu odeću.
Dobro namažite kožu emolijensom detetu pre polaska u školu, kako ne bi moralo da se maže u školi.
Ako je došlo do infekcije na nekom delu kože, možda je dobra ideja da stavite preko zavoj dok je dete u školi, kako ne bi dodatno češalo ranice. Potrudite se da zavoji ne budu na velikoj površini da ne privlače pažnju vršnjaka.

ALERGENI IZ PRIRODE

Kod jakih alergena, kao što je na primer polen, treba se istuširati odmah po dolasku kući kako bi se uklonio polen sa kože i kose.

SPORT I ALERGENI

Hlor iz bazena može da bude okidač atopijskog dermatitisa. Bazeni čija se voda pročišćava ozonom umesto hlorom su bolji izbor, ako takav bazen postoji u vašem okruženju.
Sportovi u zatvorenom prostoru u kom se od pokreta diže prašina takođe mogu biti loš izbor za atopičara. Sportovi na otvorenom prostoru su bolja ideja.